Charakteristika kurzu

Cílem kurzu je příprava absolventů pro řádný výkon znalecké činnosti v OBORU EKONOMIKA, odvětví OCEŇOVÁNÍ LESA a ROSTLINSTVA jako podpora pro úspěšné složení obecné a zvláštní části vstupní zkoušky. Absolvent získá komplexní znalosti a dovednosti, které jsou nutné pro zvládnutí Oceňování lesa jako samostatné specializované ekonomické disciplíny v rámci oboru lesnictví. Absolvent získá přehled o uznávaných postupech a standardech při řádném určování různých hodnot a cen lesa a rostlinstva, lesních a zemědělských pozemků, lesních a nelesních trvalých porostů, škod a újem způsobených na lese a trvalých porostech, náhrad za omezení lesnického hospodaření apod. Ve výuce není opomenuta oblast lesního práva a dalších právních norem souvisejících s oceňováním. Součástí kurzu je také nová právní úprava znalecké činnost dle zákona č. 254/2019 Sb. o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a jeho prováděcích vyhlášek, včetně problematiky postavení znalců podle procesních předpisů, tedy podle občanského soudního řádu, trestního řádu, správního řádu
a soudního řádu správního.

Během studia zpracovávají posluchači cvičné oceňovací práce a v závěru studia závěrečné znalecké posudky, které jsou při závěrečné zkoušce obhajovány před komisí. Kurz je vhodný také pro stávající znalce, kteří si osvojí vedle nejnovější odborných znalostí také novou znaleckou legislativu jako podporu pro úspěšné složení obecné části zkoušky.

Materiály

1. blok

2. blok

3. blok

4. blok

5. blok

6. blok

7. blok

8. blok

Zadání zkušebního znaleckého posudku

 

Způsob přijetí ke studiu

Uchazeč bude přijat ke studiu na základě řádně vyplněné a včas zaslané přihlášky a vlastnoručně podepsané, fyzicky doručené smlouvy o výkonech a službách. Podmínkou k nástupu do studia je uhrazení první části kurzovného.

Obsahová náplň a rozsah kurzu

Celková hodinová dotace je 168 hodin včetně testů, opakování a zkoušení. Každý účastník kurzu musí splnit průběžné písemné testy znalostí a vypracovat a obhájit dva zkušební znalecké posudky. Obsahová náplň kurzu je dána učebním plánem - odkaz

Personální zabezpečení

Všichni vyučující v kurzu jsou špičkoví odborníci na daná přednášená témata. Bude se jednat o lektory z řad akademických pracovníků Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, případně z jiných akademických institucí, dále z řad renomovaných znalců a dalších významných odborníků z praxe. Odborným garantem kurzu je Ing. Vlastimil Vala, CSc.

Organizace kurzu

Zahájení kurzu je plánováno na letní semestr 2023 (březen) a ukončení na zimní semestr 2024 (prosinec). Kurz je pořádán jako čtyřsemestrální studium celoživotního vzdělávání. Výuka bude probíhat prezenčně, v případě zákazu nebo omezení prezenční výuky bude probíhat distanční formou. Celkem 12 výukových bloků je rozloženo do čtyř semestrů - každý semestr třikrát dvoudenní výukový blok v pátek (13:00-19:00) a sobotu (8:00-17:00). Výuka bude probíhat na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Možnosti ubytování

Všichni účastníci Kurzu oceňování lesa a rostlinstva budou mít možnost ubytování na VŠ kolejích J. A. Komenského, nebo na kolejích Akademie. Ubytování je v různých cenových relacích v závislosti na počtu lůžek a stupni vybavení pokojů.

Ukončení kurzu

Kurz je zakončen závěrečným písemným testem a obhajobou zkušebních znaleckých posudků před zkušební komisí. Po úspěšném zakončení kurzu obdrží každý účastník osvědčení o absolvování kurzu.

Cena kurzu

Cena kurzu byla stanovena na 54 500 Kč vč. DPH. Platba bude rozdělena na čtyři části po jednotlivých semestrech (13 625 Kč).

Přihlášky

Přihlášku je možno stáhnout na stránkách kurzu odkaz  a  zasílat na e-mailovou adresu: DBrezina@seznam.cz, nejpozději do 30. 11. 2022. Na základě této přihlášky vám bude na e-mailovou adresu uvedenou v přihlášce zaslána smlouva o výkonech a službách, kterou je třeba vytisknout, vlastnoručně podepsat a odeslat poštou, nebo osobně doručit na adresu uvedenou ve smlouvě. Smlouvy musí být fyzicky doručeny do 31. 12. 2022. Na základě podepsané smlouvy o výkonech a službách budou každému uchazeči zaslány pokyny k platbě na první semestr výuky.

 

Kurz bude zahájen pouze za předpokladu dostatečného počtu přihlášených zájemců.

Kontakt
Ing. David Březina, Ph.D., e-mail: DBrezina@seznam.cz, tel: +420 728 972 005.